Nieuws

Vergrijzing als Kans (NL)

Vergrijzing als Kans (NL)

apr

26

2012

Tijdens het vijfde Haagse Innovatiedebat 28 maart jl., stonden de kansen die een verouderende samenleving met zich meebrengt centraal. Vergrijzing, ofwel langer leven, wordt vaak gezien als een maatschappelijk probleem, doordat door de verandering in de verhouding tussen economisch actieven en niet-actieven de overheidsuitgaven toenemen, terwijl de inkomsten voor de overheid uit bijvoorbeeld belastingen dalen. Maar het feit dat steeds meer mensen in goede gezondheid ouder worden, is een positieve ontwikkeling, die bovendien economische kansen kan opleveren.

Hoewel de impact van vergrijzing (en de bijbehorende kansen) per sector zal verschillen, zijn er veel mogelijkheden voor innovatie in producten en diensten voor ouderen. Dit heeft in de zorg innovaties voortgebracht die ouderen beter helpen en langer zelfstandig laten zijn. Verder is het belangrijk het aantal arbeidsjaren (betaald en onbetaald) per Nederlander te vergroten om ervoor te zorgen dat sociale voorzieningen en zorg betaalbaar blijven. Het verhogen van de pensioenleeftijd, “een leven lang leren” en scholing kunnen daaraan bijdragen.

Als het aankomt op het kapitaliseren op de kansen van langer leven, dreigt Nederland in vergelijking met andere landen als Duitsland, Japan en de VS achterop te komen. Om internationaal een speler van betekenis te zijn en in te kunnen spelen op de kansen en uitdagingen die vergrijzing met zich meebrengen, is een cultuuromslag nodig, met een positievere beeldvorming over ouderen. Voor burgers is het belangrijk dat zij zich vroegtijdig aanpassen aan het vooruitzicht van een langer leven. Langer leven biedt kansen die nú moeten worden gegrepen.

Zie voor een uitvoerig verslag van de bijeenkomst het bijgevoegde PDF document.

Gerelateerde experts

Welvaart en Welzijn