Rapport

Vergrijzing: Onzekerheden en Oplossingen

Vergrijzing: Onzekerheden en Oplossingen

aug

09

2012

Uit onderzoek dat is uitgevoerd door het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) en TNO blijkt dat een combinatie van maatregelen nodig is om onhoudbare situaties te voorkomen.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het programma Strategy & Change van TNO en het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS), in nauwe samenwerking met de Technische Universiteit Delft. De studie is een kwantitatieve analyse van de gevolgen die diverse combinaties van onzekere ontwikkelingen kunnen hebben op de betaalbaarheid van de Nederlandse verzorgingsstaat. Het bouwt zo voort op de Strategy & Change studie Het succes van de vergrijzing.

De studie Het succes van de vergrijzing identificeert diverse beleidsopties. Van een aantal van deze opties is in deze studie de gevolgen doorgerekend voor de verschillende toekomsten die ontstaan als gevolg van combinaties van onzekere ontwikkelingen. Voor deze berekeningen is een vernieuwende onderzoeksmethode gebruikt die momenteel onder ontwikkeling is op de TU Delft.

Download rapport als PDF

Gerelateerde experts

Welvaart en Welzijn